comm.hu
www.comm.hu
 

Konfliktuskerülés és kommunikációs zavar a családban

Ha a kóros családi egyensúly fenntartását az segíti elő, hogy valamelyik családtag "rossz", beteg vagy megőrül, akkor az egész stabilitást szolgáló szabályrendszer és kommunikációs séma káros. A tapasztalatok egyértelműen igazolják, hogy ha a család kóros kommunikációs mintái és szabályai megváltoznak, változás áll be.

A szomatoform (a fizikai panaszoknak nincs szervi okuk), mentális, illetve magatartási zavarok gyakran összefonódnak, és nemegyszer megtalálhatók egy személyben, vagy egy család különböző tagjainál "szétosztva". Pl. a szorongó családtag elhízik, az asztmás beteg szkizofrén jellegzetességgel kommunikál, a késelő serdülő szomatoform zavarokkal küszködik. Hermán Erzsébet és Berlin Iván írja egyik tanulmányában, hogy a szomatoform zavarokkal küszködő család legerősebb "szabálya" a konfliktuskerülés, a "szőnyeg alá söprés" művészete: "A mi családunk normális, harmonikus, rendes család, és nincs más probléma, csak a gyerek vagy egy másik családtag betegsége." A fo mozgató ero a félelem. Ezért mindenáron el kell kerülni, hogy a konfliktus nyíltan megfogalmazódjon, "a feszültség, a konfrontáció csak bajt okozhat".

Gyakori, hogy éppen a veszekedő vagy verekedő családban felnőtt gyermekek határozzák el, hogy az o családjukban "békesség és harmónia" fog uralkodni. A konfliktustabu jelensége az, hogy a család bizonyos tagjai között a konfliktus lehetőségének még a feltételezése is tilos: a szülők pl. nagyon ügyelnek arra, hogy a gyerekeknek eszükbe se jusson, hogy köztük viszály lehet. A konfliktustabunak azonban ára van: ha a házastársak között a feszültség nagyobb a megengedettnél, a feszültség áthelyeződhet a gyermekekre. A tiltott agressziót valamelyik partner önmaga ellen is fordíthatja: depressziós vagy testi beteg lesz.

A konfliktus kitörésének megelőzésére szolgáló elkenések, leszerelések vagy más konfliktuskerülő technikák változatosak. Az élet valamennyi megnyilvánulása a konfliktuskerülés eszközévé válhat akkor, ha erre a célra használják: a munka, tévénézés, viccelődés, evés, társasághívás, alkoholfogyasztás stb. Konfliktusleszerelő szerepe lehet a fejfájásnak, rosszullétnek, egyéb testi tüneteknek. Más formák: a figyelemelterelés és a többszörös félbeszakítás. A konfliktuskerülés legveszedelmesebb módszere a gyermek bevonása a konfliktusba, illetve a konfliktus "megoldása" a gyermek segítségével. Pl. azokat a házastársakat, akik nem tudnak egymással jól kommunikálni, "egyesíti" a gyermekkel való törődés.

Az egészséges fejlődés biztosítéka, hogy a házastársak a házastársi, a szülők a szülői és a gyermekek a gyermeki alrendszerhez tartozzanak, vagyis hogy a családban a különböző szerepek ne cserélődjenek fel.
Pl. ha az anya rendszeresen a fiával beszéli meg az apa gyengeségeit, ez a "férjszerep" a gyermek fejlődésének akadályává válik, számára terhet és függőséget fog jelenteni. A gyermekét vagy gyermekeit egyedül nevelő szülő esetében gyakrabban fordul elő szerepváltás. Ha az egyedül maradt szülő magánélete megszűnik, könnyen bekövetkezhet, hogy gyermekét vagy valamelyiket a gyermekek közül partnerként igényli. Amikor a gyermek serdülő- vagy felnőttkorba kerül, és az önállósodás veszélye fenyeget, akkor a szülő a gyermekével való "partnerségi" kapcsolatot úgy tarthatja fent, ha nem engedi "felnőni".

Normális körülmények között a határvonalak jellege változik a család életperiódusainak megfelelően: pl. pici gyermek esetén az anya–gyermek összefonódottsága nagyobb, és ahogyan a gyermek nő, a kötés lazul. Az elmosódott határvonalak erősítik az együvé tartozás, a védettség érzését, de nehezítik a családtagok autonómiájának a kialakulását. Az erősen összefonódott családokban mindenki mindenre rendkívüli sebességgel és szenvedéllyel reagál. Az ajtók szoros és átvitt értelemben mindig nyitva vannak. Ha két családtag leül beszélgetni, a dialógust pillanatok alatt megzavarják a többi családtagok. Mindenki pontosan tudja, hogy mit érez, vagy mit gondol a másik, és ez a beszélgetési sémákban is megmutatkozik: gyakran beszélnek a másik helyett, válaszolnak helyette, és mindig mindent megmagyaráznak. Nem azt mondják: "bosszant, hogy elfelejtettél cukrot venni", hanem: "sohasem gondolsz a többiekre". A telefonbeszélgetéstől a levélig minden közügy, és nem alakulhat ki magánügy. Az "Egyél még!, Jól öltözz fel!, Hol voltál?, Hová mész?, Mikor jössz haza?, Miért jössz ilyen későn?" szövegek az összefonódott családokban változatlanul ismétlődnek akkor is, amikor a gyermek már nagy, vagy akár felnőtt, sőt maga is szülő. A betegség még erősebb törődési reakciókat vált ki. Pl. felnőtt labilis cukorbeteget a családja még mindig kisgyerekként kezel, és a labilitás a túlzott törődés továbbfokozódásához vezet. Ha kisgyerekről van szó, a beteg gyermek betegségével "összetartja" a szülőket, és ezzel elősegíti testvérei szabadabb létezését.

Merev határvonalak esetén a család védő funkciója korlátozott, a kommunikáció nehéz, és a családtagok korai önállóságra kényszerülnek. Az ilyen laza kapcsolatú család gyakran akkor sem reagál, amikor szükség lenne rá.
Pl. a felnőtteknek nem tűnik fel, hogy a gyermek nem ment iskolába, vagy rosszkedvű, lázas, nem eszik stb. Sokszor igen erős inger kell ahhoz, hogy a család védő funkcióját aktivizálja, és figyelmét felkeltse: pl. asztmás roham, öngyilkossági kísérlet, rendőri eljárás vagy baleset.

A család egészséges fejlődésének az alapja a házastársak közti kapcsolat működése. Ha az egyik fél úgy érzi, hogy alulmarad a kapcsolatban, akkor támaszt nyerhet pl. az orvosban – ha "tüneteket" ajánl fel neki –, vagy megerősítést és megértést kaphat egy szeretőtől.

Az "egyensúly" helyreállítására szolgáló szövetséges lehet azonban a gyermek is. Az egyik szülő és az egyik gyermek, vagy mindkét szülő és egy-egy gyermek között tartós koalíció (összejátszás vagy együttes illúzió jelensége), illetve koalíciók alakulhatnak ki. Ilyenkor a különböző koalíciókba bevont testvérek közötti kapcsolat alapvetően rossz lesz, és a "kiválasztott" gyermek izolálódik testvéreitől. A gyermek bevonásának a házastársi konfliktusba két másik formája is van: a terelőút-szerep és a trianguláció. A terelőút-szerep azt jelenti, hogy a házastársak között látszólag egyetértés van, de valójában csak a gyermekek gondja köti össze őket: pl. miután a gyermek kigyógyul asztmás rohamaiból, a szülők elválnak. A triangulációban a házastársak közti konfliktus következtében a gyermeket mindkét szülő felszólítja, hogy álljon mellé a másikkal szemben. A gyermeknek pedig állandóan döntenie kell, hogy melyik szülő mellé álljon, de bárhogyan dönt is, szembekerül a másik szülővel.

A konfliktuskerülés igénye társadalmi norma is. A "jól alkalmazkodó" családok ezt a normát is közvetítik. A társadalom kedvezően értékeli és megerősíti a konfliktuskerülő magatartást, s ezzel a körforgás fenntartásában és szabályozásában szélesebb értelemben is szerepet játszik...

Mi a fontosabb: a társadalmi beilleszkedés vagy az egyéniség kiteljesítése? Képes-e az ember az önmagától való elidegenedésben annyi frusztrációban és szeretetlenségben élni anélkül, hogy zavarodottnak érezze magát? Kétségkívül sok ember van, aki tünetek nélkül mindezt végigcsinálja anélkül, hogy felfigyeljen belső konfliktusára. Erich Fromm írja, hogy ilyenkor eredményesen veszi igénybe az ember a kultúránk nyújtotta számos menekülési lehetőséget, hogy elhallgattassa belső elégedetlenségét. És azok, akik valamiféle tünetet fejlesztenek ki magukban, semmivel sem "betegebbek", mint azok, akik tökéletesen "beilleszkedtek". A belső erőre és integritásra szert tett ember gyakran nem olyan sikeres, mint gátlásmentes barátja, de rendelkezik belső értékkel és szabadsággal… A személyiség teljessége tekintetében a terapeuta nem "beilleszkedési tanácsadó", hanem Platón kifejezésével élve a "lélek orvosa", és az emberi létezés örökérvényű rejtjeleit kódolja.Forrás: Erdélyi Napló


Vissza az előző oldalra | Az oldal tetejére


hirdetés
KER
Retro
Autóbérlés Online
SzállásPort

Factory
Az Ön által most látogatott oldal tartalmilag jelentősen továbbfejleszthető. Amennyiben
Önnek erre együttműködési javaslata van, kérjünk keressen meg bennünket ide kattintva!
 

Analitika | Online marketing | Esélykert | Temetkezés | Angol nyelv | Szállás | Csapatépítés | Mozgásterápia | Fotózás | Budapest

Éttermek | Szállások itthon| Linkek | Billeje | Pszichodráma | Inchirieri auto | Autó kölcsönzés | Diagnosztika | Tárhely foglalás